Klik hier voor GRATIS advies

Vier jaar voor dood verkeersregelaar

De man die in augustus vorig jaar verkeersregelaar Willem van Koerten (54) op het parkeerterrein van Ikea in Amsterdam doodreed, krijgt een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk. Daarmee nam de rechtbank in Amsterdam woensdag de strafeis van het Openbaar Ministerie over. Dat geldt ook voor de rijontzegging van vijf jaar en de ondertoezichtstelling van de reclassering.

De rechtbank rekent het de 26-jarige Dion G. zwaar aan dat hij een stopteken negeerde, versneld inreed op de verkeersregelaar en vervolgens hard remde om het slachtoffer van de motorkap te krijgen. De aanrijding volgde op een ruzie tussen Van Koerten en G. over het gebruik van een parkeerplek voor invaliden. De verkeersregelaar overleed later in het ziekenhuis aan hoofdletsel.

De verdachte voerde aan dat hij niet de intentie had om Van Koerten om het leven te brengen. Maar de rechtbank vindt dat diens dood G. wel degelijk is aan te rekenen. Door op hem in te rijden aanvaardde hij bewust de aanmerkelijke kans dat Van Koerten zodanig zou vallen dat hij daaraan zou kunnen overlijden. De verdachte heeft volgens de rechtbank ‘op onbegrijpelijke wijze gereageerd op het legitieme optreden van de verkeersregelaar.’

Mark Ponne, commercieel directeur van Traffic Support, waarvoor Van Koerten werkzaam was, is blij met de uitspraak. ‘We krijgen Willem er niet mee terug, maar het is een belangrijk signaal naar de samenleving’, zegt hij. ‘Het geeft aan dat agressie tegen verkeersregelaars absoluut niet getolereerd kan worden.’

G.’s advocaat Johan Keizer sprak zijn teleurstelling uit. Hij bestrijdt dat zijn client bewust de kans heeft aanvaard dat Van Koerten om het leven zou komen. Hij benadrukt dat G. erg bang en geschrokken was van de situatie en in paniek handelde. De advocaat sluit hoger beroep niet uit.

Bron: Volkskrant.nl